Kolimátor patrí do kategórie príslušenstiev a slúži predovšetkým na zlepšenie presnosti streľby zo zbrane, a preto ak vaša zbraň nedisponuje mieridlom, je dobré ho mať. Pre koho sú kolimátory vhodné a na aké zbrane ich môžete použiť?

Malý optický prvok v podobe kolimátora 

Aj napriek tomu, že je kolimátor veľmi malý optický prvok, ktorý si viete na zbraň namontovať, dokáže vám zlepšiť presnosť strely. Kolimátory môžete používať v rôznych situáciách, napríklad aj pri športových strelách či poľovníctve. Lovecké kolimátory umožňujú strelcom cieliť na cieľ presnejšie a rýchlejšie. To isté platí aj v prípade športovej streľby či pri bojových situáciách. Pokiaľ teda na svojej zbrani nemáte mieridlo a chcete mieriť lepšie, zadovážte si kolimátor na svoju zbraň.

Namontujte si kolimátor na svoju zbraň

Kolimátory sú veľmi ľahké prvky, ktoré si jednoducho viete sami pripevniť na svoju zbraň. Najčastejšie sú vyrobené z kvalitných materiálov, ako je hliník či nehrdzavejúca oceľ. Dôvodom použitia týchto materiálov je najmú odolnosť aj voči poveternostným vplyvom či proti nárazom. Kolimátory následne pracujú tak, že umožňujú strelcom vidieť cieľ cez malé optické zariadenie. To znamená, že strelec vidí cieľ v priamej línii.

Výber toho správneho kolimátora

Pri výbere toho správneho kolimátora je potrebné zvážiť viacero faktorov, napríklad aj špecifický účel, pri ktorom budete kolimátor používať. Lovecký kolimátor sa môže od toho športového kolimátora líšiť najmä vo funkciách nastavenia zaostrenia. Bojový kolimátor má napríklad možnosť rýchlejšieho nastavenia zaostrenia a je odolnejší. Rozdiel je aj v tvare, veľkostiach a funkciách. Niektoré kolimátory sú vybavené laserom, preto sú presnejšie. Iné zas majú lepšie možnosti nastavenia zaostrenia alebo výmeny objektívov. Od kvality závisí aj cena kolimátora. Niektoré kolimátory sú drahšie, iné zas cenovo dostupnejšie.

Kolimátor HOLOSUN HS510C + Magnifier HM3X (COMBO kit)

Kolimátor HOLOSUN HS510C s červeným bodom 1 MOA patrí medzi legendy medzi kolimátormi. V súčasnosti si môžete tento kolimátor zakúpiť v sete a luxusnom balení spolu s BAS kufríkom + zväčšovacím modulom HOLOSUN MH3X. Tento kolimátor je vhodný ako pre športových strelcov, tak pre lovcov a používateľov airsoft. Pri tomto kolimátore oceníte určite streľbu na krátku a dlhú vzdialenosť. Kolimátor HOLOSUN HS510C je vyrobený z tvrdého hliníka, vďaka čomu je odolný. Používatelia tohto kolimátora tiež ocenia jeho skvelé vlastnosti, napríklad výdrž batérie až 50 000 hodín či 12 úrovní intenzity jasu (2 pre nočné videnie).

Kolimátor Vortex Sparc AR Red Dot

Kolimátor Vortex Sparc AR sa naopak vyznačuje robustnou konštrukciou, ktorá je však stále kompaktná a má ľahký tvarový faktor. Bodka 2 MOA je taktiež ľahká ako namierenie a streľba, ktorá je rýchla predovšetkým pri získavaní v bezprostrednej blízkosti. Zároveň je dostatočne jemná na presnú identifikáciu bodu pri väčšom rozsahu. Aj tento kolimátor je známy svojou výdržou batérie až 50 000 hodín a kompatibilitou s nočným videním pri najnižších dvoch nastaveniach, kedy bude červená bodka SPARC AR naďalej pracovať v rôznych podmienkach. Pokiaľ teda hľadáte spoľahlivý výkon a množstvo skvelých funkcií v jednom, nemusíte ďalej hľadať. Kolimátor Vortex Sparc AR Red Dot si môžete zakúpiť ešte dnes na e-shope Sebron Arms.

Kolimátor odstráni hendikep s nepresnosťou

Používať kolimátor nie je vôbec na škodu, najmä ak máte problém s presným cielením. Práve toto malé zariadenie dokáže odstrániť aj váš hendikep s ostrením a cielením. Kolimátor totiž obsahuje malú diódu alebo LED svetlo s premenlivou intenzitou, ktoré sa prispôsobuje úrovni svetla podľa okolitých podmienok. To znamená, že práve kolimátor vám poskytuje optimálnu viditeľnosť zámerného bodu proti cieľu a predlžuje životnosť batérie. Môžete si tiež nastaviť rozsah jasu. Najnižší je kompatibilný aj s nočným videním. Najvyšší je zas viditeľný proti oblohe za jasného denného svetla. Pokiaľ však budete batériu meniť, odporúčame vám kolimátor zo zbrane demontovať. Výhodou kolimátorov je aj mierne sfarbené sklíčko a malý rozsah, aby ste cez neho nemohli pozerať oboma očami naraz.

Nechajte si s výberom kolimátora poradiť

Hľadáte ten správny kolimátor pre svoju zbraň? Kolimátor je veľmi užitočným príslušenstvom, ktorý používajú mnohí profesionálni, ale aj príležitostní strelci. Kolimátory sú odolné, ľahké a presné. Pri výbere je potrebné zohľadniť viacero faktorov. Pokiaľ potrebujete poradiť s výberom toho správneho kolimátora, neváhajte kontaktovať našu zákaznícku podporu na Sebron Arms, ktorá vám rada ochotne pomôže.