Ďalekohľady slúžia ako skvelý pomocník napríklad pri turistike alebo poľovníctve. Ďalekohľady by však mali mať aj pracovníci ozbrojených zložiek. V závislosti od toho, na aký účel a činnosť ďalekohľad potrebujete, je potrebné si vybrať ten správny typ. Toto je návod, ako vybrať kvalitný ďalekohľad.

Označenie ďalekohľadov

Pri výbere ďalekohľadov je potrebné poznať, čo znamená jednotlivé označenie ďalekohľadu. Každý ďalekohľad je totižto označený dvomi číslami, a to napríklad 7×50. Čo však tieto čísla znamenajú? Prvé číslo (7), hovorí o zväčšení objektívu. To znamená, že v tomto prípade sa obraz ďalekohľadu po náhľade zväčší až sedemkrát. Druhé číslo (50) však hovorí o veľkosti objektívu v milimetroch. V tomto prípade je priemer objektívu 50 milimetrov. Čím väčší je objektív, tým má ďalekohľad lepšiu svetelnosť a lepšie podmienky pozorovania čohokoľvek aj v šere či večer. Je potrebné však myslieť na to, že väčší objektív je aj ťažší a objemnejší, teda menej skladný. Pokiaľ však potrebujete len klasický ďalekohľad, napríklad na turistiku, je vhodnejšie zvoliť menší, ľahší a praktickejší ďalekohľad.

Pojmy súvisiace s ďalekohľadom

Okrem zväčšenia a priemeru objektívu sa pri výbere stretnete aj s pojmami, ako je sklo hranolov, zorné pole a zorný uhol či optický výstup. V praxi sa stretnete s hranolom BaK-4, ktorý je kvalitnejší, ale aj drahší než Bk-7. Šošovkový systém BAK zvyšuje kontrast a svetelnosť ďalekohľadu. Kvalitné sú tiež hranoly ED. Zorný uhol a zorné pole je určené na 1000 metrov. Je to klasický údaj, ktorý hovorí o tom, aká je veľkosť obrazu vo vzdialenosti 1000 metrov. Hlavný vplyv na veľkosť zorného poľa má zväčšenie ďalekohľadu. Pri výbere ďalekohľadu sa môžete stretnúť aj s antireflexnými vrstvami, ktoré zväčšujú svetelnú priepustnosť. Tieto vrstvy tiež znižujú množstvo obrazov, redukujú lesk a zlepšujú kontrast. Stretnúť sa môžete s rôznymi antireflexnými vrstvami, a to červenou, modro-zelenou, modro-fialovou či oranžovo-červenou. Za tie najkvalitnejšie antireflexné vrstvy sa považuje najmä tmavozelená a červená vrstva.

Kvalita ďalekohľadov

Aj na prvý pohľad rovnaké ďalekohľady s rovnakými parametrami môžu mať inú cenu. Na cenu ďalekohľadov často vplýva aj značka, materiál či spôsob, akými sú ďalekohľady vyrobené. Plastové ďalekohľady sú menej odolné, preto sú lacnejšie. Naopak kovové ďalekohľady sú drahšie, kvalitnejšie, ale aj ťažšie. Ďalekohľady s prepracovaný dizajnom, doplnkami ako sú kožené časti na úchop alebo celkový obsah balenia taktiež vplývajú na cenu ďalekohľadu. Na cenu ďalekohľadu tiež vplýva to, o aký typ ide. Napríklad detské a vreckové ďalekohľady sú menšie, ľahšie, menej odolné a lacnejšie. Profesionálne ďalekohľady, ako vojenské, poľovnícke či astronomické majú skvelé funkcie, sú odolné, majú lepší obraz, no sú aj cenovo drahšie. My vám predstavíme tie, ktoré kúpite aj na e-shope Sebron Arms.

Typy ďalekohľadov

Pri výbere ďalekohľadu je potrebné zvážiť to, na aký účel a akú činnosť ďalekohľad potrebujete. Ďalekohľady sa líšia od toho, či ich budete používať na nenáročnú turistiku alebo či ide o profesionálny ďalekohľad na sledovanie hviezd. V závislosti od toho si môžete vybrať spomedzi viacerých typov ďalekohľadov, hoci niektoré ďalekohľady je možné zaradiť do viacerých kategórií.

Vreckové ďalekohľady

Vreckové ďalekohľady patria do kategórie malé a skladné. Už názov prezrádza, že ide o kompaktné ďalekohľady, ktoré schováte aj do vrecka. Tieto menšie ďalekohľady majú menšiu svetelnosť a priblíženie. Vreckové ďalekohľady sú pre jednoduchších užívateľov, ktorí potrebujú ďalekohľad len pre vlastné používanie. Delia sa na dva typy, a to monokulárnebinokulárne.

Poľovnícke ďalekohľady

Poľovnícke ďalekohľady sú charakteristické tým, že majú veľmi dobrú svetelnosť. Tá je prispôsobená aj pohybom zveri v lese. Poľovnícke ďalekohľady tiež nazývané lovecké ďalekohľady majú zväčša priemer viac ako 60 mm. Ide o ďalekohľady, ktoré sú aj farebne prispôsobené, teda často je ich možné zakúpiť v maskovacích farbách. Sú pogumované, aby neskĺzli z rúk a plnené dusíkom, čo zamedzuje ich zahmlievaniu. Na výber máte z viacerých modelov, no tie najlepšie majú automatické zaostrovanie a vstavané diaľkomery. Dôležité je, aby boli ďalekohľady vodoodpudivé. Medzi najobľúbenejšie varianty patria:

  • ďalekohľady 7×50
  • ďalekohľady 8×56
  • ďalekohľady 10×50
  • ďalekohľady 10×56
  • ďalekohľady 12×50
  • ďalekohľady 12×56

Turistické ďalekohľady

Turistické ďalekohľady sú oproti tým poľovníckym ďalekohľadom o čosi menšie. Hlavným faktorom je nižšia svetelnosť pri horších svetelných podmienkach. Výhodou je však menšia váha, kompaktnosť a lepšia skladnosť či prenosnosť. Zväčša ide o vodoodolné turistické ďalekohľady, keďže sa pri ich používaní počíta aj s nepriaznivým počasím. Na výber máte z dvoch turistických ďalekohľadov, a to monokuláre, do ktorých sa pozerá len jedným okom alebo binokuláre, do ktorých sa pozerá s obidvomi očami. Turistické ďalekohľady sú tiež cenovo dostupnejšie a vďaka ich menšiemu priblíženiu umožňujú ostrý obraz aj bez použitia statívu. Medzi najobľúbenejšie turistické ďalekohľady patria tie s rozmermi:

  • ďalekohľady 8×21
  • ďalekohľady 10×25 (najpredávanejší turistický ďalekohľad)
  • ďalekohľady 8×25
  • ďalekohľady 10×32
  • ďalekohľady 12×32
  • ďalekohľady 10×40

Vojenské ďalekohľady

Vojenské ďalekohľady sú úplnou špičkou spomedzi všetkých typov ďalekohľadov. Kvalita sa však často odráža aj na cene, a preto v tomto prípade hovoríme o drahších ďalekohľadoch. Vojenské ďalekohľady sú veľmi odolné voči nepriaznivému počasiu a tiež voči nárazom. Majú vynikajúci obraz aj za zníženej viditeľnosti a zabudovaný kompas či rôzne iné funkcie, ako napríklad diaľkomer.

Nechajte si pri výbere ďalekohľadu poradiť

Vyššie spomenuté parametre ako BaK-4, červené antireflexné prvky či ďalekohľad 12×32 laikovi veľa nenapovedia. Ak hľadáte klasický ďalekohľad, ktorý nemá špeciálne funkcie, potom pokojne siahnite po tých lacnejších značkách. Pokiaľ však potrebujete nejaký špeciálny ďalekohľad, napríklad vojenský alebo poľovnícky, nechajte si poradiť špecialistami. Existuje mnoho ďalších parametrov, ktoré môžu ovplyvniť obraz ďalekohľadu, a to napríklad zakrivenie zorného poľa, skreslenie hrán, hladkosť a jemnosť zaostrovania, druh a kvalita použitých očníc či sférická odchýlka a mnoho ďalších. Na e-shope Sebron Arms nájdete monokulárne a binokulárne ďalekohľady rôznych značiek a typov. Pokiaľ potrebujete s výberom poradiť, neváhajte kontaktovať našu zákaznícku podporu, a to e-mailom info@sebronarms.sk alebo na telefónne číslo +421 940 645 109.